Milyonlarca çalışan yıllık izinlerini kullanmaya başlarken, pek çoğunun bilmediği "yol izni" hakkı, tatil sürelerini uzatma imkanı sunuyor. Mevcut düzenlemelere göre, çalışanlar hizmet sürelerine göre belirli gün sayılarında yıllık ücretli izin kullanabiliyorlar:

  • 1-5 yıl (5 yıl dahil) hizmet süresi olanlar: En az 14 gün

  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlar: En az 20 gün

  • 15 yıl (dahil) ve üzeri hizmet süresi olanlar: En az 26 gün

Yıllık izinler istenilen gün sayısınca kullanılırken, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesi Yıllık izinler istenilen gün sayısınca kullanılırken, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesi önemli bir detayı barındırıyor. Buna göre, yıllık ücretli izinlerini işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek çalışanlar, talep etmeleri ve durumu belgelemeleri koşuluyla, gidiş-dönüş yolculuklarında geçecek süreler için toplamda dört güne kadar ücretsiz yol izni alabiliyorlar.

Yol İzni Uygulaması ve Şartları

Bu ek yol izni hakkından faydalanmak için, ücretli yıllık izin tarihleri belirlendikten sonra işverene, iznin geçirileceği yere dair belgeleme yapılması gerekiyor. Örneğin, İstanbul'da çalışan bir kişinin tatilini Marmaris'te bir otelde veya kiralık konutta geçirmesi durumunda, ilgili fatura veya sözleşmeyi işverene sunması gerekmekte.

Günümüzde çalışanların yol izni hakkını pek kullanmadığı görülüyor. Çoğu kişi Cumartesi başlayıp sonraki Pazartesi işbaşı yaparak 9 günlük bir izin süresi değerlendiriyor. Oysa bu süreye 4 günlük yol izni eklendiğinde, tatil 13 güne kadar uzayabiliyor.

Yasalara göre yol izni süresi ücretsiz izinli sayılsa da, işverenin tercihine bağlı olarak ücretli de olabilir. Zira bu dört günlük sürenin tamamen ücretsiz olması yönünde yasal bir zorunluluk bulunmuyor.

Eski Ehliyetler İçin Son 10 Gün!
Eski Ehliyetler İçin Son 10 Gün!
İçeriği Görüntüle

Bu ek izin hakkı, çalışanlara dinlenme sürelerini daha verimli değerlendirme konusunda önemli bir fırsat sunuyor.