Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri hazırlık toplantısında bir konuşma yaptı.

Bakan Şimşek'ten Enflasyon Beklentileri Değerlendirmesi
Bakan Şimşek'ten Enflasyon Beklentileri Değerlendirmesi
İçeriği Görüntüle

Bakan Işıkhan, konuşmasına başlarken Bursa'nın Kestel ilçesinde orman yangınına müdahale sırasında tankerin devrilmesi sonucu yaşamını yitiren üç vatandaşa başsağlığı diledi.

Bakan Işıkhan, geçmişte Kamu İşveren Heyeti ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti olarak uzlaşı mekanizmasıyla birçok kazanım elde edildiğini hatırlattı. Bu yılki toplantıda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti hükümetlerinin reformcu ve vatandaş odaklı politikalarıyla kamu çalışanları ve emeklileri için çeşitli kazanımlar sağlanacağını belirtti. Bakanlık olarak sosyal paydaşlarla sürekli bir araya geldiklerini ve istişare ile diyalog mekanizmalarına önem verdiklerini ifade etti.

Bakan Işıkhan, 2023 yılının Ağustos ayında, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin başarıyla sonuçlandığını ifade etti. Süreçte uzlaşı ve sosyal diyalog ilkeleriyle hareket eden sendika başkanlarına teşekkür eden Bakan Işıkhan, bu görüşmelerde hem hizmet kollarına hem de kamu görevlilerinin geneline yönelik önemli kazanımlar elde edildiğini vurguladı.

Bu dönemde enflasyon farkı dahil kamu görevlilerinin maaşlarında kümülatif olarak yüzde 130 artış sağlandı. Böylece 2002'de 392 lira olan en düşük memur maaşı 2025'te 50.503 liraya yükselerek reel olarak yüzde 264 artış gösterdi.

Ek olarak, yılda dört kez ödenen toplu sözleşme ikramiyesi aylık ödenmeye başlandı. Teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personeli ile avukat, müdür, şef gibi birçok kamu çalışanının maaşları iyileştirildi. Öğretim yılına hazırlık ödeneği 2023'teki 1400 liradan güncel verilere göre 5.265 liraya çıkarıldı. Akademik personelin eğitim-öğretim ödeneği iki kat artırıldı ve fazla çalışma ücretlerinde önemli artışlar yapıldı.

2025 yılı itibarıyla toplam 3 milyon kamu görevlisinin 2,3 milyonu sendikalı hale geldi. 2002'de yüzde 47,95 olan sendikalaşma oranı, bugün yüzde 76,88'e yükseldi. Kamu görevlileri sendikaları, toplu sözleşmeler ve sosyal diyaloglarla çalışanların yaşam koşullarını iyileştirme gayretindeyken, Bakanlık da bu ortamı desteklemeyi sürdürüyor.

Bakan Işıkhan, sendikalaşma oranlarına değinerek, 2025 yılı itibarıyla sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının 3 milyona, sendikalı kamu görevlisi sayısının ise 2,3 milyona ulaştığını belirtti. 2002'deki yüzde 47,95'lik sendikalaşma oranının bugün yüzde 76,88'e yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kamu görevlileri sendikalarının toplu sözleşmeler ve sosyal diyaloglarla çalışanların yaşam koşullarını iyileştirme gayretinde olduğunu, Bakanlığın da bu ortamı sağlamak için çalıştığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, kamu görevlileri sendikacılığındaki kazanımlara değinerek, kamu çalışanlarına sendika kurma hakkının 1995 Anayasa değişikliğiyle tanındığını ve sendikal düzenlemeleri içeren 4688 sayılı Kanun'un 2001'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. 2010 Anayasa değişikliğiyle ise kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkının tanındığını vurguladı.

Sendikal mevzuattaki iyileştirmelerin ve yasal düzenlemelerin, hükümetler döneminde yapıldığını ve ihtiyaç halinde devam edeceğini belirten Bakan Işıkhan, bu tarihsel süreçteki en büyük payın 23 yıldır insan odaklı politikalarıyla öne çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetlere ait olduğunu dile getirdi. Özellikle AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana, kamu görevlileri sendikacılığında son derece önemli değişikliklerin hayata geçirildiğini ifade etti.

Bakanlık olarak sosyal devlet anlayışını temsil eden bir kurum olduklarını ve sendikaları çalışma hayatının önemli paydaşları olarak gördüklerini belirten Bakan Işıkhan, "laf değil icraat üreten" bir anlayışla çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.