Şanlıurfa Valiliği: Öncelikli Öğretmen Branşları Açıklandı
Şanlıurfa Valiliği: Öncelikli Öğretmen Branşları Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle özel güvenlik sektöründe eğitim ve sınav sistemi köklü bir revizyondan geçti. Artık ders saati başına "taban ücret" uygulaması getirilirken, eğitim süreçleri ve sınav yapıları da yeniden düzenlendi.

Eğitim Süreleri ve Devam Zorunluluğu

Yenileme eğitimi süresi "en az 60 saat" olarak güncellendi. Özel eğitim kurumları, her ders sonunda adayların devam durumunu gösteren çizelgeler düzenleyecek. Her bir dersin %25'inden fazlasına devam etmeyen adaylar, dersi tamamlamamış sayılacak. Ayrıca, özel güvenlik temel, yenileme ve alan eğitim programını bir yıl içinde tamamlamayanların kursla ilişiği kesilecek.

Yeni Taban Ücret Uygulaması

Yönetmeliğe eklenen yeni maddeyle, özel güvenlik eğitim kurumları için ders saati başına bir "taban ücret" belirlenecek. Bu ücret, eğitimin maliyeti ve bulunduğu il/ilçenin ekonomik koşulları dikkate alınarak, özel güvenlik alanındaki sivil toplum kuruluşu ile eğitim kurumu temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenecek. Her yıl ocak ayında duyurulacak olan taban ücretler, 1 Şubat'tan itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Eğitim kurumları, belirlenen bu taban ücretin altında bir kayıt ücreti talep edemeyecek.

Sınav Yapısı ve Başarı Kriterleri

Temel eğitim yazılı sınavı, 80 soruluk birinci kısım ile adayların silah bilgisini ölçen 20 soruluk ikinci kısımdan oluşacak. Yenileme eğitimi yazılı sınavı ise 40 soruluk birinci kısım ve 20 soruluk silah bilgisi içeren ikinci kısım olmak üzere çoktan seçmeli iki bölüm halinde yapılacak.

Yazılı sınavın birinci ve ikinci kısımları ile uygulamalı sınav ayrı ayrı 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Silahlı görev yapacak özel güvenlik adaylarının, yazılı sınavın her iki kısmından ve uygulamalı sınavdan ayrı ayrı en az 60 puan alması başarı için şart koşuldu. Sınav puanı; yazılı sınavın birinci kısım puanının %50'si, ikinci kısım puanının %25'i ve uygulamalı sınav puanının %25'i toplanarak belirlenecek.

Sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin bir yıl içinde birbirini takip eden beş sınava daha katılabilecekler. Toplam altı sınav sonucunda da başarısız olan veya başarısız sayılan adayların ise tekrar özel eğitim kursuna devam etme şartı aranacak.