Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşları konut sahibi yapma hedefiyle yeni bir modeli hayata geçiriyor: Gayrimenkul Sertifikası. Bu modelle, yüksek kredi ve faiz yükü olmadan projelere doğrudan ortak olmak mümkün hale geliyor. Emlak Konut GYO'nun proje geliştiriciliği ve TOKİ'nin proje tamamlama garantörlüğü birleşerek, İstanbul Başakşehir'deki Damla Kent Evleri Projesi ile bu yenilikçi sistemin ilk adımı atılıyor.

48 ayda tamamlanması planlanan Damla Kent Evleri Projesi, toplam 5 bin 325 konutu kapsıyor. Projenin ilk etabında 1.540 konut halka arz edilecek ve 4-8 Ağustos 2025 tarihleri arasında talep toplanacak.

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimindeki gayrimenkul sertifikalarını satın alarak biriktirecekler. Bir sertifikanın fiyatı SPK tarafından 7,59 TL olarak belirlendi. Herhangi bir alt veya üst limit olmaksızın, her bütçeye uygun miktarda sertifika alımı yapılabilecek. Bu sistem, "Damlaya damlaya ev olur" felsefesiyle, yüksek peşinat ve banka kredisi olmadan mülk edinme veya Borsa İstanbul'da menkul kıymet yatırımı yapma imkanı sunuyor.Projede, farklı büyüklüklerdeki daireler belirli sertifika adetlerine karşılık geliyor:

  • 62 m²'lik 1+1 daireler: 631.516 adet sertifika

  • 88 m²'lik 2+1 daireler: 863.276 adet sertifika

Vatandaşlara, mülkün tamamı yerine belirli bir payına sahip olma avantajı da sunuluyor. Bu sayede, küçük paylarla her bütçeye uygun konut alımının önü açılıyor.

Gayrimenkul sertifikası modeli, borçlanmadan projeye ortak olma imkanıyla birlikte üç ayrı yatırım seçeneği sunuyor:

  1. Asli Edim: Gerekli miktarda sertifika biriktirerek proje tamamlandığında konut satın alma hakkı. Birden fazla kişi sertifikalarını birleştirerek aynı konuta ortak sahip olabilecek.

  2. Tali Edim: Konut satın almak yerine projedeki gayrimenkullerin değer artışından faydalanma. Proje sonunda asli edime konu olmayan daireler TOKİ garantisiyle açık artırmayla satılacak ve elde edilen kar sertifika sahiplerine payları oranında nakit olarak dağıtılacak.

    ÖSYM ALES/2 Sonuçlarını Duyurdu!
    ÖSYM ALES/2 Sonuçlarını Duyurdu!
    İçeriği Görüntüle
  3. Borsa İstanbul'da İşlem Görme: Asli ya da Tali Edimi tercih etmeyen yatırımcılar, sertifikalarını Borsa İstanbul'da hisse senedi gibi alıp satabilecekler.

Yatırımcı, hedeflediği daire için yeterli sertifika adedine ulaştığında aracı kuruma başvuracak ve aracı kurum Emlak Konut GYO'ya bildirimde bulunacak. Başvurularda öncelik zamanına göre belirlenecek.

TOKİ, daha önce 2017 yılında İstanbul Başakşehir'deki Park Mavera III projesiyle benzer bir sertifika uygulamasını hayata geçirdi. Bu projeden yaklaşık 143 milyon TL finansman sağlanmış, sertifika sahiplerinin %72'si konut sahibi olurken, kalan %28'lik kısım tali edimle satılarak gelirleri dağıtılmıştı.

Emlak Konut GYO ve TOKİ arasında imzalanan İş Birliği Protokolü kapsamında, mülkiyeti TOKİ'ye ait Başakşehir'deki arsa üzerinde geliştirilecek "Damla Kent Projesi" için Gayrimenkul Sertifikası ihracı başvurusu, SPK tarafından 23 Temmuz 2025 tarihli toplantısında onaylandı.

Bu ihraç, projenin toplam 5.325 konut ve 244 ticari ünitesinden yalnızca konutları kapsıyor. Halka arzda, birim fiyat 7,59 TL olarak belirlendi. İlk etapta A Etabı'ndaki 1.540 bağımsız bölüme ilişkin 14.599.226.657,07 TL değerinde, 1.923.481.773 adet sertifika ihracı planlanıyor. Talep doğrultusunda ek satış hakkının kullanılması durumunda ise B Etabı'ndaki 674 bağımsız bölümün de eklenmesiyle toplam arz büyüklüğünün 2.214 bağımsız bölüme ve 21.408.304.627,05 TL değere ulaşması öngörülüyor.

Bu gayrimenkul sertifikası ihracının, İSFA İslami Finans Danışma Komitesi'nin 21.07.2025 tarihli icazet belgesiyle Katılım Finans İlke ve Esasları'na uygunluğu da teyit edildi. Halka arz sürecinin detaylı takvimi, SPK tarafından onaylanacak İzahname Seti'nin yayımlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacak.